Påskehilsen fra Lise Bremer

Efter biskoppernes og kirkeministeriets beslutning er alle gudstjenester omkring påske aflyst.

Det ville være alt for tidligt, at åbne kirkerne igen til påske, hedder det – og det er måske også en meget fornuftig beslutning. Ærgerligt er det alligevel – og det føles meget besynderligt, ikke at have gudstjenester sammen i vore kirker her i den kommende påsketid. Men når det er sagt, så kan man jo også spørge, om man KUN kan være sammen, når man er fysisk sammen. At vide sig sammen i tanker og bøn, selv om man ikke mødes fysisk, kan være en stor gave og måske en helt ny måde at opleve det kristne fællesskab på.

Jeg personligt har brugt denne tid med fysisk tilbagetrækning på at mødes hver dag mellem kl. 9 og 10 med mange venner i hele landet til en fælles bøn i stilhed. Vi sidder med bøn, stilhed og et åbent hjerte hver for sig derhjemme, men vi er alligevel sammen, vidende, at de andre også lige nu sidder med det samme åbne hjerte og i bøn.

Det samme gør mange kristne i hele Danmark om søndagen, når vi lytter til radiogudstjenesten. Tænk, hvor mange vi er forbundet med, bare ved at sidde og høre de samme tekster og synge eller lytte til de samme salmer. I hele Danmark! Det kan være overvældende, at huske på det ind imellem, og det kan rive en ud af følelsen af isolation og ensomhed, som måske sniger sig ind her og der i disse tider.

Også hen over påske holdes der mange gudstjenester. Ikke i vore kirker, men i vore hjem. Der holdes gudstjeneste på uendelig forskellige måder: nogle lytter til radioudsendelser, andre læserfor sig selv eller sin nærmeste familie påskeevangeliet, andre synger eller nynner bare nogle påskesalmer… muligheder er der mange – og enhver lille husken på, at nu er der påske, nu sejrer livet over døden, er en lille gudstjeneste for sig selv. Det er storagtigt!

Jeg tænker ikke, at vi springer påske over i år, men at vi opdager påske på ny ved at gribe chancen til en anderledes påske end den plejer at være. At bryde gamle vaner sætter noget nyt i gang!

Kærlige hilsner
og med mange gode ønsker
Lisa Bremer

Lisa Bremer